Książka i możliwość czytania to jeden z największych cudów naszej cywilizacji - Maria Dąbrowska

piątek, 21 grudnia 2012

Wybrane zagadnienia z fizyki katastrof - Marisha Pessl - recenzja



Blue de Meer to szesnastoletnia córka wykładowcy i dziewczyna o nieprzeciętnej wiedzy. Po śmierci matki wraz z ojcem prowadzi koczowniczy tryb życia przenosząc się z miasta do miasta. Jednak dla jej dobra pozostają w Stocton, gdzie w prywatnym liceum Blue ma zdać maturę. Ale to nie nauka jest na pierwszym miejscu tylko elitarna grupka podopiecznych charyzmatycznej nauczycielki Hannah Schneider. Wszystko wydaje się być idealne do czasu, kiedy na biwaku dziewczyna znajduje swoją nauczycielkę powieszoną, ojciec znika, a gdzieś w tle rysuje się kontur grupy przeprowadzającej zamachy na niegodziwych politykach.


,,Wybrane zagadnienia z fizyki katastrof” to skrzący się humorem i inteligencją debiut młodej amerykańskiej pisarki, choć może odstraszać grubością i tytułem wart jest poświęconego czasu. Czytelnicy znajdą tu nie tylko opowieść o dojrzewaniu, ale i zagadkę kryminalną a la Alfred Hitchcock. 




                                                                                    Tenshi, lat 17








Książka wydana przez Wydawnictwo Albatros 



czwartek, 20 grudnia 2012

Nikt nie widział, nikt nie słyszał... - Małgorzata Warda - recenzja

Mam przed sobą kolejną rewelacyjnie napisaną, do końca trzymającą w napięciu, książkę Małgorzaty Wardy „Nikt nie widział, nikt nie słyszał…”.


Historia trzech nieznających się kobiet, które łączy jedno traumatyczne przeżycie z okresu dzieciństwa. Jedna z bohaterek traci siostrę. Wiele lat poświęca, wraz ze swoim ojcem, na szukanie siostry, jakiekolwiek śladu, który by pomógł uporządkować wydarzenia z tego strasznego dnia. Druga z kobiet została porwana i przez wiele miesięcy jest przetrzymywana w ciemnym piwnicznym pomieszczeniu. W tym przypadku autorka książki nawiązuje do kwestii tzw. „syndromu sztokholmskiego”, czyli silnego przywiązana emocjonalnego ofiary do porywacza. Ostatnia z bohaterek to młoda wschodząca gwiazda muzyki, która jako dorosła osoba odkrywa swoją prawdziwą tożsamość, poznaje historię swojego dzieciństwa zupełnie przez przypadek.


Książka Małgorzaty Wardy „Nikt nie widział, nikt nie słyszał…” to poruszająca, wciągająca powieść, która jest warta przeczytania. Może być genialnym podręcznikiem dla psychologów. Ale również jest wspaniałą lekturą dla każdego z nas. Opisywane wydarzenia bardzo silnie zapisują się w pamięć czytelnika, są źródłem przemyśleń, refleksji. 


Autorka w genialny sposób opisuje dramat rodzin porwanych dzieci, przeżycia samych ofiar. Uczucie bólu, rozdarcia, paniki i bezradności czuje się dosłownie w każdym zdaniu. Pomimo tego, przez całą książkę autorka pozostawia nadzieję na tzw. „happy end” opisywanych historii, ale ich zakończenie powoduje zderzenie się czytelnika z szarą rzeczywistością, z bezlitosną prawdą…


Książka jest trudna pod względem emocjonalnym, ale czyta się ją dobrze i przyjemnie. Szczerze polecam!


                                                                              Arleta Rojowska


Za ciekawą lekturę dziękujemy Wydawnictwu

środa, 19 grudnia 2012

Bezcennik - Anna Nowaczyńska - recenzja

Anna Nowaczyńska jest współczesną poetką. Jej utwory prezentowane były na antenie Radia Lublin, na wieczorach autorskich, w antologiach poetyckich, a także w prasie literackiej. Jest laureatką wyróżnień i nagród w konkursach poetyckich.

W październiku 2012 r. wydała debiutancki tom poezji pt. "Bezcennik" w warszawskim wydawnictwie ANAGRAM.

"Bezcennik" Anny Nowaczyńskiej przedstawia refleksyjny świat, różne archetypy ludzkich losów. Podzielony on został na dwie części. Ujmując rzecz bardziej obrazowo - mamy dwa wykwintne dania, z których każde różni się od innych, lecz dopiero spożycie wszystkich pozwala nam na prawdziwą, poetycką ucztę. Pierwsza część tomiku, nie posiadająca tytułu, jest zbiorem wierszy różnych, sugestywnych, otwartych na semantykę i tajemnicę. Druga część została zatytułowana "Zapiski z serwetek. Francja".

Wszystkie te wiersze łączy jedna, charakterystyczna rzecz, Anna Nowaczyńska posiadła arcytrudną sztukę wyrażania maksimum treści w minimum słów. Posługuje się piórem po mistrzowsku, kilkoma odpowiednio skomponowanymi słowami wyrażając to, na co inni potrzebują nieraz kilku wersów.

Z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że "Bezcennik" jest prawdziwą ucztą literacką w dobrym, klasycznym stylu, bez żadnych udziwnień.

Gorąco polecam :)




Patrycja Korpal, lat 18





Za tomik poezji dziękujemy Wydawnictwu




wtorek, 18 grudnia 2012

Dom skorpiona - Nancy Farmer - recenzja



Młody Matt żyje w najpiękniejszym dla niego miejscu - wspaniałej rezydencji Mattea Alcrana rządzącego Opium - krainą narkotykowych baronów, gdzie pól makowych nie uprawiają ludzie, a bezmyślne klony. Nieświadomy niczego chłopiec zaznaje dobroci właściciela, który pozwala mu na wszystko, czego sam w młodości nie miał. Ale sielanka nie trwa wiecznie. Kiedy sędziwy pan Alcran zaczyna chorować jedyną szansą staje się pozyskanie młodych narzadów od jego klona - Matta. Ucieczka ,,bezpiecznym” koniem i nowe przyjaźnie nie są łatwe. Jak potoczą się losy żyjącego do tej pory pod kloszem bohatera?


Przejmująca opowieść o tym, że niczego nie można być w życiu pewnym, a ufać należy jedynie sobie; uhonorowana prestiżowymi amerykańskimi nagrodami dla literatury młodzieżowej: National Book Award i Newbery Honor Award. 





                                                                                  Tenshi, lat 17





Książka wydana przez Wydawnictwo Amber

poniedziałek, 17 grudnia 2012

My, dzieci z dworca Zoo - Christiane F. - recenzja



Christiane F. właściwie Vera Christiane Felscherinow, bohaterka biograficznej książki i filmu ,,My, dzieci z dworca Zoo”, które opisują jej zmagania z różnymi formami uzależnień narkotykowych.


Młoda Christiane przeprowadza się do Berlina, wielkiego miasta, w którym poznaje jak wspaniałe może być życie nastolatki. Wieczne zabawy w towarzystwie narkotyków wydają się tylko błahostką. Przecież w każdej chwili można przestać. Gwoździem do trumny staje się moment spróbowania heroiny. Od tego momentu wszystko zaczyna się sypać. Christiane zmuszona jest do prostytucji, aby jakoś zarobić na kolejną działkę. Znajomi zaczynają się wykruszać, jako najmłodsze ofiary heroiny w Berlinie. Jednak dla niej nie ma ratunku, nawet własna matka spisała ją na straty. Czy Christiane podejmie próbę wyjścia z nałogu? A czy ważniejsze, zakończy się ona powodzeniem?


Wstrząsająca historia młodej dziewczyny, która w bardzo krótkim czasie zniszczyła sobie życie. Książka jest uzależniająca, akcji jest aż nadto. Polski ,,Pamiętnik Narkomanki” to przy tym lekka lektura do poduszki.




                                                                                    Tenshi, lat 17




                           Książka wydana przez Wydawnictwo Iskry

sobota, 15 grudnia 2012

Dziewiąty pierwiastek - Gert Godeng - recenzja



Gert Godeng - znany przede wszystkim z serii kryminałów, zatytułowanych w Polsce "Krew i Wino"; smakosz, znawca win i dawnych kultur. "Dziewiąty pierwiastek" to 4 tom serii.


Norweg Fredric Durm wyjeżdża na wakacje do wspaniałego Egiptu. Jednak same wakacje nie do końca takie są. Kiedy w grę wchodzi ludzkie życie nie może być przecież kolorowo, a przecież zasnął tylko pod parasolem miłego Egipcjanina. Zostaje jednak wplątany w niewyjaśnione morderstwa, starożytne zagadki i sprawy niekoniecznie przyziemne, ale i duchowe. Czy jednak na pewno jest w to wszystko zamieszany przez przypadek? 


Kryminał trzymający w napięciu, idealny dla wielbicieli czasów starożytnych i samego Egiptu. Ma jednak jeden minus: nie jest to książka którą można czytać podczas dwudziestu innych czynności. Wymaga naszej całkowitej atencji i osoby, które mają problemy ze skupieniem się tak jak ja mogą być tą książką zmęczone. 









                                                                                       Tenshi, lat 17





Książka wydana przez Wydawnictwo Elipsa



Za lekturę dziękujemy Portalowi


piątek, 14 grudnia 2012

Okrutne oskarżenie - Fern Michaels - recenzja

Fern Michaels jest poczytną amerykańską autorką romansów i thrillerów. Tworzy od ponad 30 lat i ma na swoim koncie 70 książek wydanych w 75 milionach egzemplarzy z czego większość była bestsellerami " New York Timesa". Poza pojedynczymi powieściami pisze także sagi rodzinne.


W ostatnich dniach miałam możliwość przeczytania książki pt. "Okrutne oskarżenie". Czytając krótki opis książki zastanawiałam się czy warto po nią sięgać. Teraz wiem, że bardzo żałowałabym nie przeczytawszy jej. Fern Michaels poruszyła bardzo trudny temat, wzbudzający wiele kontrowersji, emocji i refleksji. Autorka opisuje życie kobiety o imieniu Kate, które można rzec legło w gruzach, gdy dwunastoletnia dziewczynka oskarżyła jej męża o molestowanie seksualne. Komu wierzyć? Kto mówi prawdę - mąż czy córka najlepszego przyjaciela? Czy to możliwe, że nastolatka jest w stanie wymyślić coś tak okropnego?


"Okrutne oskarżenie" to książka, którą czyta się jednym tchem! Czytając , czułam "emocjonalny ból" Kate, podziwiałam jej niezachwianą wiarę w męża i chęć walki o sprawiedliwość.


Ta książka jeszcze długo po przeczytaniu zajmuje myśli czytelnika ...
a na usta nasuwa się pytanie : Jak to możliwe?



                                                                                 Ola , 16 lat


Za ciekawą lekturę dziękujemy Wydawnictwu



czwartek, 13 grudnia 2012

Kwiat pustyni - Waris Dirie - recenzja



Waris Dirie, piękna modelka, która z pozoru prowadzi idealne życie. Czemu tak to tylko wygląda? Możemy się tego dowiedzieć z książki „Kwiat pustyni”. Jest to biografia Waris opisująca jej życie od bycia małą dziewczynką, aż do czasów kiedy to stała się sławna na całym świecie.


„Kwiat pustyni” jest to poruszająca opowieść o codzienności ludzi Afryki, ich koczowniczym trybie życia, a także o obrzędach nam, ludziom z Europy nieznanym.


Modelka urodziła i wychowywała się w Somalii, pięknym kraju, który skrywa tajemnice. Panuje tam okropny zwyczaj jakim jest obrzezanie dzieci. Opisany ten moment w książce jest przeżyciem bardzo poruszającym, zarówno dla małej dziewczynki jak i dla nas, czytelników.
Waris udaje się uciec z Afryki, kontynentu, który bardzo kocha, dociera do Londynu. Wtedy następuję wieki przełom w jej życiu, który później zaowocuje i wprowadzi ją do świata mody.


Książka trzymająca w napięciu i szczerze opisana wywołała u mnie zdumienie. Siła i determinacja to cechy bohaterki, która pokazuje nam, że warto walczyć o swoje marzenia i dobro innych.


Książka z całą pewnością spodoba się kobietom lubiącym historie prawdziwe opowiedziane przez bohaterki. „Kwiat pustyni” to zachęta, aby mówić o rzeczach, które są zakazane i dzieją się na naszych oczach.
 



Magda, lat 16



Książka wydana przez